Verhaal 19: Het gezin Eduardus Fets-Pardon

Ludovicus Eduardus Fets, de broer van onze grootmoeder Celestine, en zijn gezin

Bij het overlijden van Henricus Fets en Rosalia Stroobants in mei 1891 te Lubbeek waren van de vijf kinderen alleen Eduardus en Celestina nog in leven. De twaalfjarige Celestina werd opgevangen door haar oom Judocus Fets op het Hof ten Male in Kerkom. De twee jaar oudere Eduardus bleef misschien nog een tijd op de ouderlijke hoeve in Lubbeek wonen, maar zeker is dat niet.

Wat wisten we al van deze Ludovicus Eduardus Fets, in latere documenten ook Edward genoemd, onze oudoom?

Eduardus werd geboren te Lubbeek op 17 november 1877. Als 21-jarige trouwde hij op 25 mei 1899 te Kerkom met Maria Carolina Pardon (°Kerkom 4 maart 1877, dochter van Joannes Baptista Pardon en Rosalia Van Oversteyns, landbouwers in Kerkom). Eduardus woonde toen ook in Kerkom (op het Hof ten Male?).
Het geboorteregister van Kerkom vermeldt voor 1900 de geboorte van een zoon van dit koppel: Achille Fets.
In 1913 was Eduardus in Kerkom getuige bij het huwelijk van zijn zus Celestina. Hij was toen 35 jaar en landbouwer in Pellenberg.

Vanuit de bevolkings- en geboorteregisters van Pellenberg weet ik nu meer.

Edward en zijn vrouw werden op 5 december 1900, komende vanuit Kerkom, in Pellenberg ingeschreven. Daar kregen ze, naast hun zoontje Achille, nog zes kinderen. Hun ene dochter en zes zonen waren de nicht en de neven van ons mama.

1 Joannes Baptista Achille Fets
° Kerkom, 13 maart 1900 (akte nr. 7)

2 Maria Helena Celestina Fets
° Pellenberg, 27 november 1902 (akte nr. 32)

3 Franciscus Josephus Fets
° Pellenberg, 17 september 1904 (akte nr. 37)

4 Judocus Richardus Fets
° Pellenberg, 1 augustus 1906 (akte nr. 20)

5 Jozef Richardus Fets
° Pellenberg, 19 januari 1908 (akte nr. 3)

6 Petrus Franciscus Fets
° Pellenberg, 19 mei 1910 (akte nr. 11)

7 Prosper Fets
° Pellenberg, 25 mei 1912 (akte nr. 10)

Verschillende kinderen dragen namen van Fets-verwanten: Maria Helena Celestina (ook de naam van onze grootmoeder, die hun tante was), Judocus, Petrus Franciscus …
In de geboorteakte van dochter Celestina uit 1902 staat de vader aangeduid als dagloner, in de volgende akten vanaf 1904 als landbouwer.

Het bevolkingsregister van Pellenberg van 1891-1900 (blad 204) geeft voor het gezin Fets-Pardon als adres Lubbeekstraat; het register van 1901-1910 (blad 180) Laereveld. Het Laereveld bevindt zich aan de achterkant van het vroegere kasteel de Maurissens, dus ergens tussen het huidige ziekenhuisdomein en de Tiensesteenweg. (In het huis het dichtst gelegen bij het kasteel woont een oudere man, die de hoeve die daar stond afbrak; hij zag op het Laereveld nooit andere boerderijen staan.)

In januari 1914 (het jaar van de geboorte van ons mama) verliet het kroostrijke gezin Pellenberg en ging het wonen in Herent, Kareelveld 8. Het Kareelveld ligt tussen de Mechelse- en de Brusselsesteenweg en tussen de Leuvense ring en de E314/A2, en behoort nu tot Leuven.

En, beste familievrienden, hoe dikwijls zag ik de voorbije decennia niet, rijdende langs de Mechelsesteenweg richting Leuvense ring, de daken van die oude Fets-hoeve aan de Kareelweg, nu met nummer 26 …

 

Kopie van Fets-hoeve Kareelweg Leuven (2)Gezien vanop de drukke Mechelsesteenweg, achter het maïsveld, de daken van de oude Fets-hoeve in Herent (nu Leuven). Op de achtergrond zie je het ‘Versailles’ van de Cera/KBC.

 

In een volgend verhaal meer over deze Fets-stam, want ik had ondertussen een aangenaam contact met enkele ‘vertegenwoordigers’ ervan: wat herstelde banden, die verloren waren gegaan.