Verhaal 17: Interessant om weten (aanvullende gegevens)

 De Breisemse Kruisboomweg en onze betovergrootouders Lucas Fets-Coeckelbergh(s)   

  

Kopie van Sint-Corneliuskapel Breisem

De Sint-Corneliuskapel langs de Kruisboomweg/Kerkomstraat
te Breisem-Kumtich

Lucas Fets (zie verhaal 8 – 9) woonde in Breisem (Kumtich) in de Kruisboomweg 27, nadien 24 (bevolkingsregister van 1846 en 1866). De Kruisboomweg was zowat de hoofdstraat van Breisem en liep langs de Sint-Corneliuskapel: van de huidige Roosbeekstraat over de Kerkomstraat tot en met het eerste stuk van de Billighoutstraat. De straat en het gelijknamige ‘Kruysboomveld’ werden genoemd naar een boom waarbij men een kruis had geplaatst.

(Later in 1880 was het adres van zoon Judocus Fets Broeckstraat 1(6 B in rood toegevoegd): ging het hier om een nieuwe woonst of had de woning een ander adres gekregen?)
Je ziet daar vandaag in Breisem langs de vroegere Kruisboomweg nog verschillende oude grotere boerderijen. Twee ervan waren eigendom van kleinkinderen van Lucas Fets (en dus neven van onze grootmoeder Celestine). In het huis op de hoek van de Kerkom- en de Roosbeekstraat woonde Theophiel Van Kelecom (+1969); deze boerderij wordt nu verbouwd. Op nummer 151 van de Kerkomstraat (het eerste huis links komende van Kerkom), een grote gesloten hoeve, woonde Emiel Van Kelecom (+1947). Volgens Lucienne Van Kelecom is dat ook de woning geweest van zijn ouders, Petrus Patricius Van Kelecom en Maria Helena Fets (dochter van Lucas en oudere zus van onze overgrootvader Henricus). Deze boerderij had in 1866 als adres Kruisboomweg 14, in 1880 nummer 8. De boerderij van vader Lucas Fets stond dus waarschijnlijk wat verderop in de straat, wellicht in het eerste deel van de huidige Billighoutstraat of nog wat verder in het ‘Broek’, in de buurt van de Merckx-hoeve.

 

Kopie van Hoeve Emiel Van Kelecom (voorheen Van Kelecom-Fets) Breisem (1)

Kopie van Hoeve Emiel Van Kelecom Breisem (2)
Breisem (Kumtich), Kerkomstraat 151: de Van Kelecom-hoeve waar ooit ook Petrus Patricius Van Kelecom
en Maria Helena Fets woonden.
 

 

⇒  Het (vroegere) huis Kemels-Van Kelecom in het Kerkstraatje in Kerkom    

In Kerkom belde ik aan bij het huis aan de Kerkstraat 7. Het is het laatste huis links als je van de meisjesschool komt. Daar woonde vroeger Philomena Van Kelecom, getrouwd met Felix Kemels (zie verhaal 11). Wilfried Vleminckx (° 1941) deed open. Hij vertelde me dat hij ons goed heeft gekend: “al die kinderen van Fets met dat zwarte haar”. Zijn ouders, afkomstig van de Boskant, zijn in dat huis van “Philomène” ingetrokken in 1947 (toen Philomena in oktober 1948 stierf was het adres van het sterfhuis ‘Bosveld’ – of veranderde de straat ondertussen van naam?). Hij wist af van het drama dat zich daar afspeelde met het kindje Maria Philomena Sodonia Van Kelecom. Het driejarige kindje verdronk (21 juli 1916) er in de waterput die zich achter het huis bevond. De waterput aan de voorkant van het huis werd pas door de familie Vleminckx geboord.

 

Kopie van Kerkom, Kerkstraat 7

Kerkom, Kerkstraat 7: het renteniershuis van het oud-molenaarskoppel Kemels-Van Kelecom