Van Hellemont en Dechamps in Lubbeek

Uit een vorig bericht weet je nog dat een van de getuigen van het overlijden van onze overgrootouders Fets de brouwer uit Lubbeek Linus Van Hellemont was. Vaag wist ik dat de Van Hellemonts familie waren, maar hoe?
Wel, nu ken ik de familieverbanden. Linus/Franciscus Van Hellemont (1841-1904) was getrouwd met Maria Leona Kemels (Kerkom, 1843 – Lubbeek, 1924), de zus van onze overgrootmoeder langs de Wera-kant. Maria Leona had uit een eerste huwelijk al vier kinderen en kreeg er nog drie Van Hellemonts bovenop. De jongste was Jacobus Constantinus (1882-1944), de vader van vier kinderen, waarvan de oudste waren Etienne (1911-1977) en Marcel (1912-1957), je weet nog wel vandaar de naam ‘Etma’ van hun brouwerij. Etiennes oudste zoon is Marc, die van Marcel heet Luc.
Dus de kinderen Van Hellemont en wij hebben als overgrootouders twee zussen Kemels.

En er is hier wellicht nog meer. De dochter van Linus Van Hellemont, Maria (1880-1954), was getrouwd met Josephus Dechamps (+1931). Zij woonden in Lubbeek en kregen drie kinderen:
– Maria (Lubbeek, 1908 – Halle, 1986)
– Alice (Lubbeek, 1910 – Lubbeek 1970), getrouwd met Willy Schreurs/Schoors?
– Joseph (Lubbeek, 1912 – Halle, 1994).

Is Maria Dechamps niet de bekende ijveraarster van het Kinderwelzijn – met blauwe uniform en Volkswagen, waarvoor we ons moesten “vuegen” – die dus een Kemels als grootmoeder had?

De grootvader van Linus, Petrus Van Helmont (°09-05-1743), was koster in Binkom

 

Ondertussen vond ik nog een aantal gegevens over de Lubbeekse families Van Hellemont en Dechamps.

Felix Dechamps (1848-1909) was de tweede geneesheer van Lubbeek en aldaar ook burgemeester van 1891 tot 1903. In 1877 bouwde hij langs de Binkomstraat (nr. 7, tegenover de kliniek) het ons welbekende massieve herenhuis. Hij was dus de vader van de voornoemde Josephus Dechamps.
(De eerste geneesheer van Lubbeek was Petrus Ickx, die rond 1780 een woonhuis bouwde dat nog goed bewaard is – Gellenbergstraat nr. 3.)

Maria Dechamps was alleszins de verpleegster van het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn. Zij speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het plaatsen van joodse kinderen op onderduikadressen. Dat deed ze in samenwerking met de toenmalige onderpastoor van Lubbeek en de secretaris van de aartsbisschop (die twee waren broers). Zij stierf ze op 78-jarige leeftijd in Halle.

De brouwerij Van Hellemont was in het landelijke Lubbeek een van de belangrijkste industriële activiteiten en alleszins de bekendste merknaam. Ze werd opgestart in de jaren 1830. In die 19de eeuw kende Lubbeek drie brouwerijen. De Van Hellemont-brouwerij werd in 1910 gemoderniseeerd en gemechaniseerd. In 1944 kwamen de broers Etienne en Marcel aan leiding van het bedrijf.
‘Etma’ was de naam van hun limonade (dus niet van de brouwerij), hun bieren heetten ‘Gold-Pils’ en ‘Export’. In 1966 werd de zaak verkocht aan de brouwersfamilie Verlinden. Vandaag bestaat de brouwerij niet meer. Wel zie je aan de Dorpskring nr. 21 nog de vroegere herenwoning. Achteraan bevindt zich nu een klein appartementenblok met de naam ‘Brouwershof’ en er is ook een drankenzaak gevestigd.

Nog even ter verduidelijking: wij en de Van Hellemonts van onze generatie hebben dus dezelfde betovergrootouders, de ouders van onze overgrootmoeder die getrouwd was met burgemeester Wera van het schouwgarnituur.