BLANDINA ULENS-TUYLS EN VOOROUDERS

Blandina ‘Blondine’ Tuyls was mijn grootmoeder langs vaderskant, en mijn doopmeter. Van haar kreeg ik voor mijn plechtige communie een horloge, dat mij meer dan dertig jaar bij de tijd probeerde te houden.
 
Vanuit Kerkom trokken we ’s zondags vaak naar ‘Moeke Binkom’ en haar man Jan Ulens. Zij woonden in het huis langs de Tiensesteenweg (nu nr. 82) dat ze hadden gebouwd toen grootvader in 1930 als schoolhoofd gepensioneerd werd en ze het gemeente- annex schoolhuis verlieten. Grootmoeder ervaarden we als een wijze, serene vrouw met een oprechte aandacht voor haar kleinkinderen. Zij overleed in 1968 op 91-jarige leeftijd, haar man was haar in 1954 voorgegaan. Hun graf bevindt zich op het Binkomse kerkhof aan de noordkant van het koor.
 
Jan Lodewijk Ulens was eind 1893 als jonge onderwijzer in Binkom aanbeland. Hij trouwde er Mathilde Boogaerts. Zij kregen vijf kinderen van wie er twee stierven toen ze een paar maanden oud waren. Na Mathildes overlijden hertrouwde Jan in 1907 met Blondine Tuyls. Uit dit huwelijk werden acht kinderen geboren; ook van hen overleden er twee als zuigeling. In totaal bereikten dus negen kinderen de volwassen leeftijd.
 
De Ulens-familie was afkomstig van en woonde in de streek tussen Tienen, Landen en Sint-Truiden. Jan zelf werd in Neerhespen geboren op 1 juni 1874.  Blondine was daarentegen een lid van Binkomse (Hagelandse) families: Tuyls, De Cupere, Van Gramberen, Geens, Scheys … Zij behoorde tot de derde generatie-Tuyls in Binkom; hun voorvaders woonden in Kessel(-Lo). Met De Cupere zitten we op het nu verdwenen Hof van Chantraine (Santro), toen de grootste boerderij van Binkom, in handen van de Hospitaalridders (Orde van Malta). De voorvaders Geens bedienden de windmolens van Binkom en Houwaart. Scheys was een bekend boerengeslacht met roots in het naburige Lubbeek (Schoonbergen-hof). Blondine zelf werd geboren op 6 december 1876, niet in Binkom maar in (Kortrijk-)Dutsel waar haar ouders, Karel Tuyls en Antonetta De Cupere, enkele jaren als jong koppel woonden.
 

Op mijn Geneanet-bladzijden bracht ik de voorbije maanden de voorouders van Maria Elisabeth Blandina Tuyls in kaart: https://gw.geneanet.org/julens_w?lang=nl&m=N&v=TUYLS.
Nieuwe gegevens en correcties ontvang ik graag.

Hieronder Blandine Tuyls op hoge leeftijd, omstreeks 1966
(foto’s Louis D’hooge)

Blandina Tuyls 1.jpg          Blandina Tuyls 2 - kopie.jpg

Gezin Ulens-Tuyls, ca. 1930 (2, 600 dpi).jpg
Het gezin Ulens-Tuyls omstreeks 1930:
zittend v.l.n.r. Jef, Anna, vader Jan, moeder Blondine, Maria (zuster Beatrijs);
staand v.l.n.r. Jan (Jean), Gaston, Albert, Frans, Louis, August