‘De smaak van De Keyser’ en de Wera-familie

De smaak van De Keyser

De tv-serie ‘De Smaak van De Keyser’ is het verhaal van een familie jeneverstokers uit Hasselt, maar hun herenhuis staat in het Hageland, meer bepaald langs de Gellenberg in Lubbeek.
Ik sprak er met de bewoner Philemon Wera, een ver familielid van ons aan moederskant. Philemon en wij hebben dezelfde betovergrootvader: Joseph Wera (1781-1857), landbouwer op de kasteelhoeve te Kerkom en burgemeester aldaar.

Het grote herenhuis werd in 1880 gebouwd in opdracht van notaris Peeters. Deze notaris was ook eigenaar van de Lubbeekse hoeve die van 1877 tot 1891 door onze overgrootvader Henricus Fets werd bewoond. Nadien baatten de Van Kelecoms de boerderij uit.
Het was Frans Wera, de grootvader van Philemon, die het bewuste huis op de Gellenberg kocht. Philemon was er landbouwer.

Gellenberg Lubbeek
Huis Gellenberg Lubbeek, De Keysers en Wera’s waardig