Fets-stamboom

 

Kopie van Stamboom-Fets (1)


Via
e-mail kan je deze (voorlopige, sorry) Fets-stamboom aanvragen.
Als je een betere kwaliteit verlangt, raadpleeg dan de Fets-gegevens op de site van GeneaNet: http://gw.geneanet.org/julens(in opbouw)

 

Toelichting en aanvullingen bij bovenstaande stamboom

De meeste geboorte-, huwelijks- en sterfplaatsen vind je in de verschillende verhalen.

Van links naar rechts op het blad:

De ouders van Antonius Mattias Fets (1705-1763) waren Matthias (+1729) en Joanna Christina Marens (+1729); zij woonden in Glabbeek (zie verhaal 27 van 20-02-2008)

Joannes Swinnen en Petronilla Roelants waren van Lubbeek afkomstig, maar woonden met hun kinderen in Kerkom. Van Petronilla zijn mij nog drie generaties voorouders bekend, allen wonende in Lubbeek.

De ouders van Joannes Coeckelberghs (+ Wever 1787) waren Lambertus (° Attenrode 1686 – + Glabbeek 1767) en Joanna Elisabeth Custermans (° Glabbeek 1689 – + Glabbeek 1763). Lambertus was de zoon van Arnould (+ Attenrode 1731) en Maria Van den Bosch (+ Attenrode 1739).  (zie verhaal 15 van 13-03-2007 en verhaal 28 van 06-04-2008)

Petrus Michiels was pachter (“villicus”) in Vissenaken St.-Martinus, zijn vrouw is geboren in Bierbeek.

Onze Kerkomse betovergrootvader Egidius Josephus Stroobants (zie verhaal 14 van 07-03-2007) had zijn roots in Bierbeek (en gehucht Lovenjoel). Hij stierf in Roosbeek, waar hij wellicht op hoge leeftijd bij een dochter was gaan inwonen. Zijn ouders waren beiden Stroobantsen, verwant in de derde en vierde graad; moeder Anna Maria werd in 1767 in Veltem geboren.
Antonius Stroobants (°1738), echtgenoot van Elizabetha Bisschop, had als ouders Joannes Stroobants (+1766?) en Joanna Van den Eynde; zij hadden 11 kinderen. De bevolkingstelling van 1755 vermeldt voor Bierbeek maar één gezin-Stroobants, dat van de genoemde Joannes: “Jan Stroobants, pachter, vrouw, acht kinderen (van 26, 24, 18, 16, 11, 9, 6 en 5 jaar), 3 dienstboden (domestiques).” Wijziging van  12 maart 2013: Wat was het pachthof van Jan Stroobants? Zijn zoon en oudere broer van mijn voorvader Antonius, Judocus Guillielmus, (van 1759 tot 1791) en kleinzoon Engelbertus (van 1791 tot 1807) waren alleszins pachters van het Bierbeekse Bergenhof dat toen in het bezit was van het Leuvense College van de Hoge Heuvel  (zie ook K. Bovin, V. Goedseels en P. Van Mellaert, Boerderijen in Bierbeek, Leuven, 1985, p. 124-125.). Het Bergenhof werd in de tweede helft van de 18de eeuw op oude fundamenten grondig heropgebouwd. Al enkele decennia wordt deze vierkantshoeve aan de Oude Geldenaaksebaan niet meer als boerderij geëxploiteerd, maar ze toont nog altijd haar historische pracht. Over de Stroobantsen in Kerkom en Bierbeek later meer info.

Het gezin Van Gramberen-Tritsmans woonde in Kerkom.

De vrouw van Adrianus Desie, Anna Maria Van den Tempel, was afkomstig van Hoegaarden. Het koppel woonde in Roosbeek, het dorp waar de Desies thuis waren.  (zie verhaal 26 van 24-01-2008)

De Fets-geschiedenis brengt ons dus, over een periode van een goede drie eeuwen, onder meer in Kerkom, Breisem-Kumtich, Lubbeek, Roosbeek, Vissenaken, Wever, Attenhoven, Glabbeek, Meensel, Bierbeek (met Lovenjoel), Korbeek-Lo, Veltem en Hoegaarden. Alle Fets-voorouders leefden op het platteland en waren in de landbouw actief. De laatste binnen onze nabije familie met de naam-Fets was Celestina Fets (1874-1954), getrouwd met Arthur Wera. Zij woonde op het Hof ten Male, en was voorzitster van de Kerkomse Boerinnengilde. Haar broer Edward liet vanuit Pellenberg/Herent heel wat nazaten met de naam-Fets achter (zie verhaal 19 en 20).

 

Kopie van Celestina Fets, 1943 (2)
Celestina Fets, september 1943