Verhaal 26: Een Desie-verhaal uit Roosbeek

Een Roosbeeks Desie-verhaal uit de Fets-stam: leven en dood …

De voorbije weken was ik, zowel voor de Fets- als de Wera-stam, vooral op zoek ‘in’ Butsel  en Roosbeek. Uit mijn bevindingen inzake de huwelijksverwanten van de Fetsen distilleerde ik het volgende verhaal.

Overgrootvader Henricus Fets (1838-1891) was getrouwd met Rosalia Stroobants. Haar moeder, de echtgenote van Egidius Josephus Stroobants, was van Roosbeek afkomstig: Anna Elisabetha Van Gramberen (°Roosbeek 16 oktober 1805 – +Kerkom 24 juni 1875).
De vader van Anna Elisabetha, Andreas Van Gramberen, was in 1774 in Kerkom geboren, maar in 1800 te Roosbeek getrouwd met Maria Theresia Desie (voor ons generatie VI). Bekijken we het verhaal van deze vrouw.

MARIA THERESIA DESIE (°Roosbeek 22 juni 1773) was het enige overlevende kind uit het eerste huwelijk van Adrianus Desie (waarvan ik ook de ouders en grootouders ken). De oudste twee kinderen waren bij de geboorte gestorven. Bovendien stierf moeder Maria Van den Tempel (afkomstig uit Hoegaarden) vijf dagen na geboorte van dochter Maria Theresia.  Vier maanden later hertrouwde vader Adrianus met Elisabetha Van Kijenbergh uit Sint-Pieters-Rode, met wie hij zes kinderen kreeg. Slechts één ervan overleefde de baby- en peutertijd.

Onze Maria Theresia trouwde als jonge vrouw – twintig  jaar of jonger – met een dertig jaar oudere ‘kleine pachter’, Joannes Dons, afkomstig van Blanden/Bierbeek.
Joannes Dons was weduwnaar. Op 10 oktober 1784 was hij inderdaad in Roosbeek getrouwd met Catharina Michiels. Catharina, geboren in Vissenaken, was een 80-jarige weduwe. Voor deze oude vrouw was het haar derde huwelijk, zo schreef de pastoor van Roosbeek. Ze overleed als 87-jarige op 4 juli 1790.
Maria Theresia Desie en Joannes Dons – zij waren bij de bevolkingstelling van 1796 getrouwd –  kregen één kind: Anna Elisabetha Dons, ° 27 oktober 1798. Vader Joannes was evenwel drie weken voor de geboorte van zijn kind gestorven, op 5 oktober. En het stopte niet: het jonge kind werd geen twee jaar oud, het stierf op 8 februari 1800.

Op 18 mei 1800, enkele maanden na de dood van haar dochter, hertrouwde de jonge weduwe Maria Theresia Desie met ANDREAS VAN GRAMBEREN (°Kerkom 28 december 1774, zoon van Jacobus Van Gramberen en Maria Catharina Tritsmans).
Beschikten zij over een boerderij dankzij het huwelijk van de eerste man van Maria Theresia met de oude Catharina?
Uit het huwelijk Van Gramberen-Desie werden de volgende kinderen geboren:

1  Anna Elizabetha Vangramberen
° Roosbeek, 2 mei 1802
+ Roosbeek, 28 maart 1805

2  Kind van het vrouwelijk geslacht
+ Roosbeek, 28 november 1803 (niet in geboorteregister)

3  ANNA ELISABETHA VAN GRAMBEREN*
° Roosbeek,  16 oktober 1805, 7 uur ’s morgens
+ Kerkom, 24 juni 1875

4  Kind van het vrouwelijk geslacht
+ Roosbeek, 30 oktober 1807 (niet in geboorteregister)

*Het was het derde kind van Maria Theresia dat die naam kreeg!

Vader André Van Gramberen stierf te Roosbeek op 14 oktober 1839, om 11 uur in de avond, 65 jaar oud; zijn vrouw Maria Theresia op 6 februari 1842, om 7 uur ’s morgens, op 69-jarige leeftijd.

Van de kinderen uit het gezin Van Gramberen-Desie bereikte dus alleen dochter Anna Elisabetha de volwassen leeftijd. Zij trouwde als 21-jarige op 30 januari 1827 te Roosbeek met EGIDIUS JOSEPHUS STROOBANTS (zie verhaal 14 van 07-03-2007).  In Kerkom, op een boerderij vol knechten en meiden, kreeg het paar tien kinderen. Hun negende kind, ROSALIA STROOBANTS (°12 november 1842), trouwde met overgrootvader HENRICUS FETS. Van dit paar stierven drie van de vijf kinderen voortijdig, en zijzelf overleden beiden in mei 1891, rond hun vijftigste levensjaar. Hun dochter Celestina kwam toen als twaalfjarige op het Hof ten Male terecht …