Verhaal 13: Interessant om weten

Aanvullende/ losse gegevens  (jan 2007)

 

Þ  Ik had het onlangs met Bert over de Stroobantsen van Kerkom. Je weet misschien nog dat overgrootvader Lambertus Henricus Fets getrouwd was met Maria Rosalia Stroobants. Wel, nu vond ik dat een nichtje van hem, de dochter van een van zijn broers, trouwde met de oudste broer van zijn toekomstige vrouw Rosalia. De Fetsen en Stroobantsen kenden elkaar dus goed.

 

Þ  Op basis van het parochiaal doopregister van Kumtich beschik ik nu over de juiste geboortegegevens van betovergrootvader Lucas Fets. Hij is geboren te Kumtich op 5 mei 1785 te 9 uur ’s avonds en werd de volgende dag gedoopt door pastoor Joannes Brasseur/Brassens.

Peter was Lucas Geens uit Vissenaken Sint-Pieter – aan wie onze voorvader dus zijn voornaam ontleende – en meter was Maria Catharina Van Welde uit Kerkom (Bijvoorde). (Met de families Geens en Van Welde hebben onze voorouders nog te doen gehad!)

Terwijl peter en meter de doopakte met hun naam ondertekenden, tekende vader Hieronimus Matthias Fets met een kruisje. Hij had dus de edele kunst van het schrijven in Glabbeek niet geleerd, ook als was zijn vader, Antonius Matthias Fets, daar meier. (De meier was de man die de heer van het dorp of de heerlijkheid vertegenwoordigde en die de schepenrechtbank voorzat.)

Lucas stierf te Kerkom op het Hof ten Male op 17 juli 1864. Hij werd 79 jaar.

  

Þ  Lucas Fets zocht zijn vrouw Hermelindis Maria Barbara Coeckelbergh(s) (°25 oktober 1804) in Wever. Zij was dus een kleine twintig jaar jonger dan hijzelf. Wever ligt niet zo ver van Kumtich, maar toch nog dichter bij Glabbeek, waarvan Lucas’ vader en de Fets-stam afkomstig waren. (Wever fusioneerde pas op het einde van de Hollandse tijd met Attenrode.) De Coeckelberghs hadden daar in Wever blijkbaar een traditie van heel grote gezinnen. Zij zochten hun vrouwen in het nabijgelegen Vissenaken.

De Kerkomse Fetsen zaten bijgevolg op de familiaal-geografische lijn Glabbeek-Wever-Vissenaken-Breisem-Kerkom. Met daarnaast de tak Glabbeek-Butsel.

 

Mede dankzij de Coeckelberghs zitten we veilig voor onze zielenzaligheid! Naast de steun van Beatrijs/Maria Ulens – familiaal dichtbij maar wellicht te veel benomen geweest door haar drukke onderwijstaak – kunnen we ook rekenen op de gebeden van Hermilina, de tante van onze betovergrootmoeder. Op 26 november 1793, twintig jaar oud, werd ze begijn in Tienen. De Weverse Coeckelberghs blijken een speciale familie te zijn geweest. Nadere opzoekingen dringen zich op.

 

 Þ  In het verhaal over onze verwantschap met de Van Kelecoms kon je lezen dat een zusje van de vader van Marc Van Kelecom vermoord werd; ze zou door een betrapte dief in een waterput zijn gegooid. In de overlijdensakte (nr. 11 van 22 juli 1916) van deze Maria Philomena Sidonia Van Kelecom staat dat ze overleed op 21 juli 1916 om 9 uur in de voormiddag in het woonhuis van haar oom Felix Kemels, rentenier, gehuwd met Philomena van Kelecom. Uit het bevolkingsregister weet ik dat dit huis was gelegen in Malendries, Dries nr. 21 (te Kerkom).

Het overlijden werd aangegeven door haar vader Franciscus, molenaar in Bijvoorde en opvolger aldaar van de genoemde Felix Kemels, en door gemeentesecretaris Arthur Wera. Ook hier tekende Arthur met zijn prachtige, ‘zelfzekere’ handtekening. Zou ook hij tijdens zijn jeugd, zoals zijn tweede oudste kleinkind, duizenden proeven hebben gemaakt om tot de volmaakte vorm ervan te komen?

 

Kopie van IMG_0330

 

 

 

 


De toverhazelaar tooide zich met zijn winterpracht.
2007, in Linden, waar een ander stuk van onze voorgeschiedenis zich afspeelde.