‘HET HOF TEN MALE IN KERKOM IS NIET MEER’


Begin jaren zestig werd het Kerkomse Hof ten Male, ooit ook het Hof te Cortbeke en de hoeve Fets genoemd, verlaten. Tussen struiken en bomen stond de boerderij nadien te verkommeren, een bijzonder spijtig gevolg van familiale en maatschappelijke omstandigheden. In de eerste helft van december van 2014 werden nu ook de laatste restanten afgebroken en afgevoerd. Het terrein is gereed voor landbouwuitbating.

Op deze blog werd in verschillende berichten de eeuwenlange geschiedenis van deze boerderij gelegen langs de Malendriesstraat in Kerkom, niet ver van de grens met Lubbeek, uit de doeken gedaan. Een geschiedenis die teruggaat tot de late middeleeuwen. Dit verhaal van eigenaars en bewoners, van perioden van succes en crisis is immers in grote lijnen gekend. Samen met mijn ouders en tante, mijn broers en zus bracht ik er een groot deel van mijn jeugd door, in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw, toen ook Kerkom zich nog in een andere tijd bevond. 

We laten de beelden spreken, om het (droevige) verhaal af te ronden.
(Het O.-L.-Vrouw-kapelletje bleef overeind.)

 

Afbraak ruïne Hof ten Male december 2014 (4).JPG                Afbraak ruïne Hof ten Male december 2014 (3).JPG

 

 

 

 

 

Afbraak ruïne Hof ten Male december 2014 (5).JPG                            Afbraak ruïne Hof ten Male december 2014 (6).JPG

 

 

 

 

 

Afbraak ruïne Hof ten Male december 2014 (12).JPG

Afbraak ruïne Hof ten Male december 2014 (15).JPG

 

 

 

 

 

 

8e Hof ten Male 600 dpi.jpg

Het Hof ten Male rond 1940, zoals het in de tweede helft van de 19de eeuw werd heropgebouwd als vierkantshoeve. Rechts ligt het woonhuis en de paardenstal, achteraan de schuur, grotendeels verborgen achter de bomen aan de linkerkant koeienstal, karhuis en kippenhok en vooraan varkensstal en karhuis; en rechts vooraan langs de straat het kapelletje.


Ik wens u een jaar met vele goede, gelukkige momenten.

Jan