PORTRETTEN VAN LOUIS WERA EN JUSTINE KEMELS (mijn overgrootouders)

Enkele jaren geleden stelde ik op deze blog uitgebreid Ludovicus Guilelmus Wera (1832-1909) voor, mijn overgrootvader langs moederszijde, samen met zijn gezin en werk. Het betreft de berichten van 28-03-2010 tot 15-07-2010. 
Ludovicus (Louis) Guilielmus Wera was pachter op de kasteelhoeve van Kerkom en burgemeester. Zijn gezicht was mij bekend van de foto’s die in 1907 werden genomen bij de viering van zijn vijftigjarig burgemeesterschap. Ik drukte ze af in de hierboven vermelde berichten van 2010. Van zijn vrouw Justine Kemels (1837-1920), dochter van Bijvoordemolenaar Jan Baptist, vond ik toen geen foto.

Via mijn oud-collega Seraphine Leempoels kwam ik nu te weten dat haar nicht José Leempoels en haar man Jos Deroy, die in Wezemaal wonen, oude ingekaderde portretten hadden die me zouden kunnen interesseren. Het bleken de foto’s te zijn van mijn overgrootouders Wera-Kemels.

004 Wera-Kemels (kopie).JPG

 De ouders van Jos Deroy hadden in huis en tuin gewerkt voor Cordalie Wera (1864-1954), die in het centrum van Wezemaal een groot huis bewoonde (nu is dat stuk grond het Wezemaalplein). Cordalie was de oudste dochter van mijn overgrootouders en was getrouwd geweest met Jef Billion (1854-1933). 

De ingelijste portretten werden in 1923 door fotograaf Leyssens in Tienen gemaakt, wellicht op basis van de (bijgewerkte) foto’s genomen in dat bewuste feestjaar 1907. Mogelijk brachten Pelagie en Clemence Wera de portretten naar Wezemaal toen ze in 1923 hun geboortedorp Kerkom verlieten en bij hun zus Cordalie in Wezemaal introkken (zie foto van Billion en de Wera-zusters in het bericht van 09-04-2010).

                                031 Wera-Kemels.JPG                          032 Wera-Kemels.JPG